• 210-7252583
  • info@eees.gr
  • Ιπποκράτους 134, Αθήνα
  • Τρίτη: 16.00 – 20.00΄ Παρασκευή: 10.00΄- 14.00΄
  • English

Τα τελευταία έτη η εγρήγορση των ειδικών και του κοινού στη χώρα μας για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής έχει αυξηθεί, πιθανώς παράλληλα με την αύξηση της συχνότητας των διαταραχών αυτών στις Δυτικού τύπου κοινωνίες.

Η ψυχοθεραπεία παραμένει η κυριότερη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας, της βουλιμίας και των υπολοίπων διαταραχών πρόσληψης τροφής. Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία αποτελεί μια από τις κύριες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής και ιδιαίτερα για την ψυχογενή βουλιμία.

Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς στα πλαίσια της προσπάθειας εξειδίκευσης των θεραπευτών στο γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο διοργανώνει σε συνεργασία με την Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική 2 κύκλους σεμιναρίων με θέμα τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία πασχόντων από διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Στόχος των σεμιναρίων είναι θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων στη θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Ο πρώτος κύκλος αποτελείται από δύο σεμινάρια. Το πρώτο σεμινάριο, διάρκειας 26 ωρών, απευθύνεται σε ψυχοθεραπευτές ψυχολόγους ή ψυχιάτρους που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Το δεύτερο σεμινάριο διάρκειας 30 ωρών, απευθύνεται σε όσους θέλουν να εξειδικευτούν στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) των διαταραχών πρόσληψης τροφής έχουν παρακολουθήσει το πρώτο σεμινάριο και έχουν εμπειρία στη ΓΣΘ.

Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει εισηγήσεις από θεραπευτές με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο των διαταραχών διατροφής, παρουσιάσεις περιστατικών και παρακολούθηση βιντεοσκοπημένων θεραπευτικών συνεδριών.

Ο δεύτερος κύκλος πραγματοποιείται κατά το δεύτερο έτος, σε συνεργασία με το ειδικό ιατρείο διαταραχών πρόσληψης τροφής της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και περιλαμβάνει την ανάληψη 2 περιστατικών διαταραχών πρόσληψης τροφής με εποπτεία. Τον δεύτερο κύκλο μπορούν να τον παρακολουθήσουν μόνο όσοι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τα δύο σεμινάρια του πρώτου κύκλου.

Υπεύθυνοι του σεμιναρίου είναι η κα. Βάρσου Ελευθερία, Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Γονιδάκης Φραγκίσκος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

© Copyright 2020 EEESPM