ΕΕΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ


 

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος: Γονιδάκης Φραγκίσκος
Γεν. Γραμματέας: Χάιντς Έλενα
Ταμίας: Χαλιμούρδας Θεόδωρος
Μέλη: Χαρίλα Ντιάνα και Παπαδάκης Ευάγγελος
Aναπληρωματικά Μέλη: Ματσούκα Έφη και Χατζηβαλσαμά Παναγιώτα

 

Φραγκίσκος Γονιδάκης

Ο Φραγκίσκος Γονιδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία.

Εργάζεται στη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Οι επιστημονικές του δραστηριότητες εστιάζονται κυρίως στη Διαπολιτισμική Ψυχιατρική, στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας.

Εκτός από το κλινικό και ερευνητικό του έργο έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εκπαίδευση και εποπτεία ειδικών της ψυχικής υγείας στην αντιμετώπιση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής.

Έχει συγγράψει με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής κ. Ελευθερία Βάρσου τα βιβλία: Ψυχογενής Ανορεξία και Μιλώντας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και με την ψυχολόγο Ντίανα Χαρίλα, το βιβλίο Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής - Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Προσέγγιση.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Φοιτητικής Επιτροπής Αιμοδοσίας, Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ειδικευόμενων Ψυχιατρικής και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς.

 

Ελένη Χάιντς

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι διδακτορούχος ψυχολόγος και απόφοιτος του Department of Behavioral Psychotherapy in Medical School του University College of London. Επιπλέον έχει εκπαιδευθεί στη Θεραπεία Σχημάτων ως θεραπεύτρια και επόπτρια.

 • Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος-συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια από το 1986 ως σήμερα.
 • Είναι μέλος της ΕΕΕΣ από το 1986 και εκπρόσωπος της στην EABCT .
 • Διδάσκει στον κύκλο εργαστηρίων της ΕΕΕΣ- Παράρτημα Μακεδονίας και στους κύκλους σεμιναρίων της ΕΕΕΣ στην Αθήνα.
 • Επίσης, διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος:  «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως εξωτερική συνεργάτης.
 • Έχει κάνει πολλές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
 • Τα κλινικά και ερευνητικά ενδιαφέροντά της αφορούν σε θέματα διατροφικών διαταραχών και εικόνας σώματος, καθώς και συζυγικών προβλημάτων.

Στο συγγραφικό της έργο, εκτός των άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, περιλαμβάνονται:

 • Επιμέλεια και μετάφραση του βιβλίου του B.J. Guerney, Βελτίωση Σχέσεων. (1996) Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
 • Ελ. Χάιντς (2012) Συζυγική Θεραπεία Τρόποι Βελτίωσης της Συζυγικής Επικοινωνίας. Θεσσαλονίκη: University Studio Press.
 • Επιμέλεια μετάφρασης στο βιβλίο του Nicolas Hoffman, Όταν το Άγχος και οι Ψυχαναγκασμοί περιορίζουν τη ζωή. (2009) Θεσσαλονίκη: University Studio Press.
 • Μετάφραση του βιβλίου του Leahy, R.L. Overcoming Resistance in Cognitive Therapy. (2009) Θεσσαλονίκη: University Studio Press.

Θοδωρής Χαλιμούρδας

Ο Θοδωρής Χαλιμούρδας είναι ψυχολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Θήτευσε κοντά στον αείμνηστο ψυχίατρο Γ. Μπουλουγούρη, εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) και είναι πιστοποιημένος θεραπευτής από την European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT).

Μετεκπαιδεύτηκε στη Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας και στις Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις, στο Μindfulness, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας - Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) από το 1997 έως σήμερα και επιστημονικά υπεύθυνος του κλάδου Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής, καθώς και του κλάδου για την Πρόληψη της Βίας, στην ίδια εταιρεία.

Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως θεραπευτής, εκπαιδευτής και επόπτης νέων θεραπευτών στη Μονάδα Θεραπειών Συμπεριφοράς και Διαταραχών Σεξουαλικότητας  της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει:

 • Θοδωρής Χαλιμούρδας - Βιβή Σωτηροπούλου, Κατανοώντας την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, (επιμ.) Νίκος Βαϊδάκης, Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ, Αθήνα 2012.
 •  Θοδωρής Χαλιμούρδας - Βιβή Σωτηροπούλου, Κατανοώντας τον Πανικό και την Αγοραφοβία, (επιμ.) Νίκος Βαϊδάκης, Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ, Αθήνα 2012.
 •  Θοδωρής Χαλιμούρδας - Βιβή Σωτηροπούλου, Κατανοώντας τις Ειδικές Φοβίες, (επιμ.) Νίκος Βαϊδάκης, Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ, Αθήνα 2013.
 • Θοδωρής Χαλιμούρδας - Βιβή Σωτηροπούλου, Κατανοώντας το κοινωνικό άγχος, (επιμ.) Νίκος Βαϊδάκης, Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ, (υπό έκδοση).
 • Νέες τάσεις στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, (Συλλογικό Έργο), (επιμ.) Μίκα Χαρίτου-Φατούρου - Θοδωρής Χαλιμούρδας, Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2015.

 

Ντιάνα Χαρίλα

Ντιάνα ΧαρίλαΗ Ντιάνα Χαρίλα είναι Ψυχολόγος- Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας

Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Sir George - Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά (1981-1985) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Κλινική Ψυχολογία (1987-1991).

To 2005 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα στην Κλινική Ψυχολογία από τον Τομέα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2008 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κλινική Εποπτεία από τον Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Sheffield στην Αγγλία.

Από το 1995 συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) ως εκπαιδεύτρια, επόπτρια και συντονίστρια ομάδων αυτογνωσίας. Από το 1993, εργάζεται στο Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Ψυχολόγος (σε θέση αορίστου χρόνου από το 2002).

Από το ακαδημαϊκό έτος 1997-98 συνεργάζεται με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ ως επόπτρια μεταπτυχιακών σπουδαστών και από το 2006-07 ως διδάσκουσα. Έχει πάρει μέρος ως εκπαιδεύτρια σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Έχει συμμετάσχει με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικές επιστημονικές εκδόσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Προσέγγιση (Εκδόσεις Πεδίο). Επίσης, έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε δεκάδες συνέδρια και ημερίδες, καθώς και στις επιστημονικές και οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων και ημερίδων.

Είναι μέλος: του Δ.Σ. του ΙΕΘΣ, του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της FEDORA- Psyche, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Σεξουαλικής Συμπεριφοράς του Ανθρώπου και των Διαφυλικών Σχέσεων και του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου

 

Παπαδάκης Ευάγγελος

Παπαδάκης ΕυάγγελοςΟ Παπαδάκης Ευάγγελος είναι απόφοιτος του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Κλινική Ψυχολογία του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης (αρ. άδειας: 590/1999).

Η μεταπτυχιακή του εξειδίκευση αφορούσε στη διάγνωση και την ψυχοθεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων όπως: αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης, διαταραχές προσωπικότητας καθώς και συζυγικά προβλήματα.

 Είναι πιστοποιημένος γνωσιακός-συμπεριφορικός ψυχοθεραπευτής από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμπεριφορικών & Γνωστικών Θεραπειών (European Association For Behavioural & Cognitive Therapies).

Έχει παρακολουθήσει διετές πρόγραμμα ψυχαναλυτικής μετεκπαίδευσης στη χρήση των προβλητικών τεστ προσωπικότητας. Επιπλέον έχει μετεκπαιδευθεί στη Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού και στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων και είναι πιστοποιημένος θεραπευτής-επόπτης στη Θεραπεία Σχημάτων από την ISST (International Society of Schema Therapy)

Είναι μέλος του ΔΣ της ΕΕΕΣ από το 2014 έως και σήμερα. Ήταν μέλος της ΔΕ της ΕΕΕΣ-Παράρτημα Μακεδονίας για μία δεκαετία.

 Από το 1999 εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπευτής ζευγαριών, ενηλίκων, εφήβων και παιδιών και από το 2000 είναι διορισμένος ως κλινικός ψυχολόγος στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα διδάσκει και εποπτεύει ψυχολόγους που εκπαιδεύονται στη ΓΣΘ, στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (Παράρτημα Μακεδονίας).

Από το 2005 εποπτεύει τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο 424 ΓΣΝΕ.

Στο παρελθόν έχει εργασθεί σε διάφορα πλαίσια όπως σε Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, Ιδιωτικά και Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και έχει συνεργαστεί με βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 Ασχολείται ψυχοθεραπευτικά και ερευνητικά κυρίως με τις Διαταραχές Προσωπικότητας, προβλήματα συζυγικών – συντροφικών σχέσεων, τους ψυχαναγκασμούς– καταναγκασμούς, το άγχος για την υγεία, προβλήματα διάθεσης, αυτοεκτίμησης και συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων, καθώς και την υποστήριξη της οικογένειας σε χρόνια προβλήματα καθώς και σε καταστάσεις κρίσης.

 Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και διατελεί μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων και επιτροπών. 

Σύνδεσμοι

Παράρτημα Μακεδονίας
ΙΕΘΣ
EABCT

Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς

Παπαδιαμαντοπούλου 13, Αθήνα, τηλ-fax: 210-7252583

Παράρτημα Μακεδονίας, Ερμού 48, Θεσσαλονίκη, τηλ-fax: 2310 274610 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Design by